Mi az az Omega-3 zsírsav ?

Immunrendszerünk optimális működéséhez nagyban hozzájárul, hogy milyen minőségű táplálékot veszünk magunkhoz ! Hallottál már az Omega-3 -ról?

OMEGA-3 zsírsavak hatása a szervezetünkre

Mik azok az Omega-3 zsírsavak?

A zsírsavaknak kétféle csoportja létezik, telített és telítetlen. Utóbbiakat a szervezetünk nem tudja önmaga előállítani, tehát kívülről -étellel- kell magunkhoz venni. Az Omega -3 zsírsavak is ilyen, többszörösen telítetlen zsírsavak, s mivel létfontosságúak a szervezetünk számára, esszenciális zsírsavakként is emlegetik őket.

Az Omega -3 zsírsavak kémiai szerkezetük és természetes forrásuk alapján különfélék lehetnek.

A legfontosabb Omega-3 zsírsavak a következők:

  • Eikozapentaénsav (EPA)
  • Dokozahexaénsav (DHA)
  • Alfa-linolénsav (ALA)
lazac omega 3 receptek

Mi a különbség a növényi és az állati eredetű
Omega-3 zsírsav között?

Omega-3 és Omega-3 között is van különbség!

Ugyanis, ahogy az számos vizsgálatból kiderült, a tengeri Omega-3 zsírsavak, az EPA és a DHA pozitív hatással vannak az egészségre. Azonban például magas vérnyomás esetén a növényi alapú Omega-3 zsírsav ALA pozitív hatását eddig csak korlátozott mértékben erősítették meg tudományosan. 

Az emberi szervezet képes átalakítani az ALA-t fontos Omega-3 zsírsavakká, EPA-ként és DHA-ként, de az EPA -vá és DHA -vá történő átalakulás mértéke személyenként nagyon változó, és különféle befolyásoló tényezőktől függ (például kor, nem, súly és anyagcsere). Az átváltási arány átlagosan csak 5-10 százalék körül van. A lenmagolajból származó növényi Omega-3 zsírsavak ezért jó adalékok a halakból és algákból származó tengeri Omega-3 zsírsavakhoz, de sajnos nem helyettesítik azokat!

Miben tér el a növényi és az állati Omega-3 zsírsav?

Növényi eredetű Omega-3 zsírsavak

A növényi  Omega-3 zsírsav ALA (alfalinolénsav) főleg a lenmagokban, a chia magokban és a dióban található meg. A kapcsolódó növényi olajok, például lenmagolaj, chiaolaj és dióolaj, valamint repceolaj szintén különösen gazdag ALA-ban.

Állati eredetű Omega-3 zsírsavak

 A tengeri Omega-3 zsírsavak, az EPA (eikozapentaénsav) és a DHA (dokozahexaénsav) főleg a tenger gyümölcseiben találhatók, például magas zsírtartalmú hidegvizes halakban, krillekben, rákfélékben és algákban.nthalten.

Az Omega-3-zsírsavak EPA & DHA hatása

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) pozitívnak minősíti az EPA és a DHA tengeri Omega-3 zsírsavakat.

A következő egészségügyi hatásokat az EFSA megerősíti:

Az AGY nagyrészt telítetlen zsírsavakból áll. A jelenlegi vizsgálatok egyértelmű kapcsolatot mutatnak az Omega-3 zsírsavak bevitele és az agy működésének javulása között. A DHA segít fenntartani az agy normális működését. Az EFSA szerint: A pozitív hatás napi legalább 250 mg DHA bevitelével érhető el.

 Az EFSA szerint: A pozitív hatás napi legalább 250 mg DHA bevitelével érhető el.

Az emberi SZEM sejtjei különösen nagy arányban tartalmaznak Omega-3 zsírsavakat. Számos tanulmány kimutatta, hogy az Omega-3 zsírsav-kiegészítők pozitív hatással vannak a látásra. A DHA segít fenntartani a normális látást. 

Az EFSA szerint: A pozitív hatás napi legalább 250 mg DHA bevitelével érhető el.

A SZÍV az emberi test központi szerve. A szív egészségét befolyásoló tényezők a vér és a sejtek anyagcsere folyamatainak áramlási tulajdonságai. Az Omega-3 zsírsavak elegendő mennyisége azt jelzi, hogy ezek a tényezők pozitívan befolyásolhatók. Az EPA és a DHA hozzájárul a normális szívműködéshez. 

Az EFSA szerint: A pozitív hatás napi legalább 250 mg EPA és DHA bevitelével érhető el.

A DHA anyai felvétele hozzájárul a szem és az agy normális fejlődéséhez a MAGZATban és a szoptatott csecsemőben. 

Az EFSA szerint: A pozitív hatás legalább 200 mg DHA napi bevitelével érhető el, a felnőttek számára ajánlott napi omega-3 zsírsavak (azaz legalább 250 mg DHA és EPA) mellett.

A 12 hónaposnál fiatalabb CSECSEMŐknél  a szoptatás során felvett DHA bevitel hozzájárul a látás normális fejlődéséhez.

Az EFSA szerint: A pozitív hatást legalább 100 mg DHA napi bevitelével érhetjük el a követőképleten keresztül.

Az Omega-3 és Omega-6 zsírsavak aránya

Az Omega-3 mellett szervezetünknek szüksége van Omega-6 zsírsavakra is. Bár mindkét zsírsav kémiai szerkezetükben nagyon hasonló, ellentétes hatásuk van. Míg az Omega-3 zsírsavak csökkentik a szervezet gyulladásos folyamatait, addig az Omega-6 zsírsavak elősegítik a gyulladás kialakulását. Testünknek ezért egyensúlyra van szüksége az Omega-3 és az Omega-6 zsírsavak között. Ha ez a két ellenfél nincs kiegyensúlyozott mennyiségben, néma gyulladás alakulhat ki a szervezetben, amely bizonyos betegségeket elősegít. Az Omega-6/3 arányt a test néma gyulladásának egyik tényezőjének tekintik. A 3:1 alatti arány (Omega-6 és Omega-3) semlegesnek tekinthető a gyulladás szempontjából.

5/5
"A táplálékod legyen az orvosságod, és az orvosságod a táplálékod legyen."
Hippocrates



Hippokratész

A szervezet napi Omega-3 szükséglete

Mi a megfelelő adagolása az Omega-3 zsírsavaknak?

A meglévő Omega-3 hiány kompenzálására és az egyensúly megteremtésére az Omega-3 és az Omega-6 között a szervezetben napi 2000 mg Omega-3 zsírsav bevitele ajánlott. Ezt egyrészt tudományos tanulmányok és több mint 30 000 egyedi zsírsav-elemzés mutatja, amelyeket Európa vezető zsírsavmérési laboratóriumával, az Omegametrix® GmbH-val együttműködve hajtottak végre. Az Omega-3 napi szükséglete fedezhető mind táplálékkal, mind természetes étrend-kiegészítő formájában. A napi 2000 mg Omega-3 eléréséhez azonban naponta 100-3000 g magas zsírtartalmú halat kell fogyasztania, a hal típusától függően. Ez a magas fogyasztás a legtöbb ember számára nehéz, és a tengeri halak növekvő szennyezettsége miatt már nem ajánlott.

OMEGA-3 ÉS OMEGA-6 ARÁNY
OMEGA-3 ÉS OMEGA 6 EGYENSÚLY

Jó alternatíva ezért a halolajból vagy algaolajból készült kiváló minőségű és gondosan tisztított Omega-3 rendszeres bevitele. Például a ZINZINO Omega-3 olajaival napi 7-15 ml (testsúlyfüggő => Javasolt felhasználás: 0,15 ml x testtömeg-kilogramm.) elegendő a 2000 mg Omega-3 szükséglet kielégítésére.

ZINZINO Balance (egyensúly) olajai

az ideális Omega-6:3 arány beállításáért

Omega-3 Zinzino Balanceoil+

zinzino omega 3 balance + oil

A BalanceOil+ teljesen természetes eredetű étrendkiegészítő, amely nagy arányban tartalmaz olívapolifenolokat, Omega-3 zsírsavakat és D3-vitamint.

 

Szabályozza és fenntartja a szervezet EPA- és DHA szintjét, valamint Omega-6:3-egyensúlyát, megvédve a a sejteket az oxidációtól. Prémium minőségű olajkeverékei vadon fogott kis halakból és korai extraszűz olívaolajból származnak.

Omega-3 Zinzino Balanceoil+ Vegán

Magas EPA-, DHA- és DPA-tartalmú tengeri mikroalgákból kinyert olaj, beérés előtti bogyókból préselt extra szűz, omega-9-ben (OA), illetve polifenolokban gazdag olívaolaj, magas SDA-, ALA- és GLA-tartalmú echiummagolaj, és vegán D3-vitamin természetes keveréke.

A BalanceOil+ Vegan hozzájárul a sejtek „korrodálódással” (oxidációval) szembeni védelméhez, biztonságosan beállítja az omega-6:3 egyensúlyt, valamint elősegíti a normál agyműködést és szívműködést, továbbá erősíti az immunrendszer normál működését.

FELELŐSSÉGI NYILATKOZAT

Ezen a weboldalon Omega-3-mal kapcsolatos receptek és étrendkiegészítők kerülnek bemutatásra. Ezek az információk azonban semmi esetre sem helyettesítik az orvosi diagnózist és javallatokat, melyek minden személy esetében egyediek.

Ez a weboldal tartalmazhat linkeket harmadik fél weboldalaira. A honlap üzemeltetője nem vállal felelősséget a harmadik fél weboldalain található tartalmakért.