Adria íze: Fokhagymás grillezett tintahal recept

grillezett tintahal recept

Grillezett tintahal recept

A halak elsődleges forrásai az omega-3 zsírsavaknak, amelyek óvják a szívet, csökkentik a vérnyomást, összességében javítják az érrendszer hatékonyságát. Ez a méltán gyorsnak, egyszerűnek és egyben nagyszerűnek mondható fokhagymás grillezett tintahal (calamári) recept tökéletesen alkalmas arra, gha valami könnyed, gyors és mutatós ételre vágyunk.

Hamar és könnyen asztalunkra varázsolhatjuk a nyári, adriai ízeket ezzel a könnyű tintahallal, ami kiváló választás gyerekeknek, és diétázóknak is, és váratlan vendégek lenyűgözésére is.

Fogyasztható gyors ebédként vagy hideg vacsoraként a friss salátaágyon, hasábburgonyával, vagy a klasszikus kísérőjével a mángoldos burgonya körettel.

Kitűnő választás, ha nincs sok időnk, de mégis tartalmas és egészséges ételt szeretnénk készíteni.

Megéri kipróbálni !

Fokhagymás grillezett tintahal recept hozzávalói:

Tintahalhoz:

    • 600 g konyhakész tintahal, 
    • 4 gerezd fokhagyma, 
    • 2 evõkanál olívaolaj, 
    • 1 csokor petrezselyemzöld, 
    • 1 evõkanál citromlé, 
    • só, 
    • őrölt fehérbors.

Köret variációk:

  1. friss saláta
  2. hasábburgonya
  3. mángoldos főtt burgonya

"A tintahal nagyon jó fehérjeforrás, továbbá gazdag omega-3 zsírsavakban. Tartalmaz Vitamin B12 és B6, C, E -vitaminokat is, és jó szelén, vas, kolin és kalciumforrás is. Az Omega-3 zsírsavak karbantartják a szívet, segíti a bőr, hajat és a körmök egészségét, és csökkentik a rheumatoid arthritis tüneteit. Gyulladásgátló tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek csökkenthetik számos krónikus betegség kockázatát. Magas foszfortartalma segít a veséknek eltávolítani a salakanyagokat a szervezetből. Továbbá a foszfort a szövetek és sejtek, különösen a csontok és a fogak növekedésére, karbantartására és helyreállítására is felhasználja a szervezetünk, és segít egyensúlyban tartani a szervezetben lévő egyéb tápanyagokat, például a D-vitamint, jódot, magnéziumot és a cinket. A foszfor az edzés utáni izomfájdalom enyhítésében is segít. Alacsony a zsírtartalma. Kalóriatartalma csupán 75-85 Kcal/100g (de a népszerű, bő olajban sült panírozott kalamári kalóriatartalma jóval magasabb!). A tintahal a tengeri herkentyűk közül a legalacsonyabb higanykoncentrációval rendelkezik.."

Fokhagymás grillezett tintahal recept elkészítése:

 

 

 

A fokhagymát hámozás után felaprítjuk. A petrezselymet átöblítjük, és szintén apróra vágjuk és összekeverjük a kettőt. 

A tintahalakat mosás után, (ha túl nagyok, akkor feldarabolhatjuk,) sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. 

A grillezõ rostélyát forrósítsuk fel, (vagy kapcsoljuk be a kontaktgrillt) majd takarjuk le alufóliával. Az alufóliát kenjük meg olívaolajjal, és rakjuk rá a feldarabolt tintahalat. 

Pirítsuk meg néhány perc alatt, míg kissé sült színt kapnak. A maradék olívaolajjal grillezés közben kenhetjük a tintahalat, és többször meg is forgathatjuk őket.

A kész tintahalakra facsarjunk rá egy kis citromlevet és fûszerezzük a fokhagyma-petrezselyem keverékkel. Köretként adhatunk mellé friss salátát, hasábkrumplit, vagy a klasszikus adriai köretet a mángoldos főtt burgonyát.

 

Jó étvágyat kívánok!

Hány adag?

4 személyre

Előkészítési idő:

Pihentetés: 60 perc

Sütési idő:

 (grillezett hal és a köret egyszerre)

20 perc

Összesen:

Ha más, hasonlóan egyszerűen elkészíthető halételt választanál, jó szívvel ajánlom a szintén hamar elkészíthető,  könnyed vacsorára, de akár ünnepi asztalra is kiválóan illő roston sült pisztráng receptjét.