Diós kókusztekercs recept
Ez az egyik legfinomabb, legomlósabb, leggyorsabban elkészíthető és legkevesebb hozzávalót igénylő diós kókusztekercs receptet mutatom be most. Előnye, hogy jó előre elkészíthető, nem igényel sütést és kávé, illetve tea mellé is jól illik, vagy gyerekeknek tízórais dobozba is csomagolható.
Ugyanakkor készülhet vendégségbe, de jól mutat az ünnepi asztalon is.
Megéri kipróbálni!
A diós kókusztekercs hozzávalói:
- 50 dkg háztartási keksz (darálva)
- 20 dkg darált dió
- 5 evőkanál porcukor (vagy akár kissé savanykásabb házi lekvár)
- 5 ek cukrozatlan kakaópor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 ek rumaroma
- 2 dl koffeinmentes kávé
- 1-2 dl tej vagy növényi tej
- 3-4 evőkanál kókuszreszelék forgatáshoz
Krémhez:
- 20 dkg porcukor
- 20 dkg vaj (szobahőmérsékletű)
- 10 dkg kókuszreszelék vagy darált dió (opcionális)
"Akár kókuszreszelék, akár kókusztej, akár kókuszolaj formájában fogyasztjuk támogatja az immunrendszert, a gyümölcs húsa vírus- és baktériumölő hatású, és segít elpusztítani a parazitákat is.
A kókusz húsa nemcsak finom, de nagyon tápláló is, és igen gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Bőven van benne rost, kalcium, kálium és magnézium, valamint hasznos elektrolitok.
A diós kókusztekercs elkészítése:
Kekszmassza:
1. A darált kekszet egy keverőtálba szórjuk, hozzáadjuk a darált diót, a kakaóport, a porcukrot, a rumaromát és a kávét és alaposan összedolgozzuk.
2.Gyúrni kezdjük, közben apránként még annyi tejet adunk hozzá, hogy összeálljon a massza.
3. Leterítünk egy nagyobb darab frissentartó fóliát, (folpack-ot) és egyenletesen eloszlatunk rajta 3-4 evőkanálnyi kókuszreszeléket. Rátesszük az összegyúrt kekszes masszát, kissé ellapítjuk, hogy pár mm vékony szabályos téglalapot kapjunk. A henger hossza, illetve vastagsága a téglalap alakjának függvénye, lehet egy sok spirálú ” kövér tekercsünk, de akár több kisebb átmérőjű is.
Krém:
A lágy vajhoz hozzáadjuk a cukrot és konyhai robotgéppel (habverő) először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton habosra keverjük.
Ha belekeverünk 2-3 evőkanál kókuszt a vajkrémbe, akkor egy markánsabban kókuszos ízvilágú sütemény kapunk, érdemes kísérletezni melyik ízlik jobban a családnak.
A kinyújtott kekszréteget egyenletesen megkenjük a krémmel, majd a hosszabbik oldalától indítva szorosan, a fólia segítségével feltekerjük.
Az elkészült keksztekercset 1-2 órára hűtőbe tesszük, majd kicsomagoljuk, és szeletekre vágva tálaljuk.
Nagyon mutatós, napokig elálló, többféleképpen variálható nagyon finom sütemény.
Például a kekszmasszában használhatunk zabkekszet is, cukor helyett eritritet, vajkrém helyett diókrémmel is tölthetjük.
Ha más, hasonlóan egyszerűen elkészíthető desszertet választanál, jó szívvel ajánlom a szintén könnyen elkészíthető és akár vendégségbe is vihető chiamagos zabkeksz receptet.