Szupergyorsan elkészíthető chia magos zabkeksz recept
Tipikus csúnya, de finom sütemény, 🙂 számos előnnyel, úgy mint, hogy nagyon finom, tényleg gyorsan és könnyen elkészíthető, laktató és ajándékba is kiválóan adható ! Ez a diós chia magos zabkeksz recept igazi kincs a modern háziasszonyoknak. Előnye, hogy egyrészt egészséges, akár vegán, és akár gluténmentes változatban is elkészíthető, tökéletes kisétkezés, reggelire vagy tízóraira, vagy uzsonnára is sokféleképpen variálható, akár csokikockákkal, aszaltgyümölcsökkel, banánnal is.
Szépen díszíthető egy-egy fél dióval, de celofánzacskókban is jól mutat apró ajándékként főleg a téli ünnepek környékén..
Mindenképpen megéri kipróbálni!
A chia magról kevesen tudják, hogy gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban sőt, omega 3 zsírsavakban is, ezért a rendszeres fogyasztását érdemes az étrendünkbe akár ezzel a keksszel beilleszteni.
A chia magos zabkeksz recept hozzávalói:
- 1 csésze zabpehely
- 1/2 csésze liszt (bármilyen liszt használható: zabliszt, teljes kiőrlésű búzaliszt, mandulaliszt stb.)
- 1/4 csésze darált chia mag
- 1/2 teáskanál sütőpor
- 1/4 teáskanál só
- 1/2 csésze vaj vagy kókuszolaj (olvasztva)
- 1/2 csésze méz vagy eritrit
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1/2 csésze apróra vágott dió, mogyoró vagy mogyoróvaj (opcionális)
- 1 tasak vaniliás cukor, vagy vanilia aroma
- Omega-3 zsírsavakban gazdag
- Rostban gazdag
- Növeli a teltségérzetet, segíthet a fogyókúrában
- Segít a vércukorszint és a vérnyomás szabályozásában
- Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag
- Hozzájárul a fogak és a csontok egészségéhez
- Szépíti a hajat és a bőrt
- Hatékony depresszió ellen
- Javítja az emésztést és optimalizálja az anyagcserét"
A chia magos zabkeksz recept
elkészítése:
- Melegítsd elő a sütőt 175 Celsius fokra (gáztűzhely esetén kb. 4-es fokozat).
- Egy tálban keverd össze a száraz hozzávalókat, a zabpelyhet, lisztet, darált chia magot, sütőport és sót.
- Olvaszd meg a vajat vagy melegítsd fel a kókuszolajat, majd keverd hozzá a mézet vagy az eritritet és a vaníliás cukrot..
- Öntsd a nedves hozzávalókat a száraz keverékhez, majd jól keverd össze, hogy egy egynemű tésztát kapj.
- Ha szeretnéd, add hozzá az apróra vágott diót, mogyorót vagy mogyoróvajat a tésztához, és keverd el alaposan.
- Formázz kis golyókat a tésztából, majd tedd azokat sütőpapírral bélelt tepsire.
- Nyomd le enyhén a golyókat, hogy laposabbak legyenek, de nem kell teljesen lapítani.
- Süsd a kekszeket előmelegített sütőben 10-12 percig, vagy amíg aranyszínűek lesznek.
- Vedd ki a sütőből a kekszeket, majd hagyd őket kihűlni a tepsin.
- Amikor teljesen kihűltek, tedd őket légmentesen záródó tárolóedénybe vagy papírdobozba, hogy frissek maradjanak.
Hány adag?
4 főre
Előkészítési idő:
Pihentetés:
–
Sütési idő:
10-12 perc
Összesen:
Nagyon mutatós, egészséges és laktató, jól szállítható, sokáig elálló desszert, mely sok variálhatóságot rejt magában.
Ha más, hasonlóan gyorsan és egyszerűen elkészíthető, szintén chia magos receptet, desszertet választanál, jó szívvel ajánlom a szintén nagyon finom és akár vendégeknek is kínálható chia magos tápiókapudingot.