Sonkás pizzás csiga recepet _legyél-jól

Sonkás pizzás csiga recept

Igazi kulinális élmént ígér ez a könnyen és gyorsan elkészíthető sonkás pizzás csiga recept Előnye, hogy akár jó előre is elkészíthető, fagyasztható és  szobahőmérsékleten kiolvadva akár vacsorára, akár vendégeknek, vagy gyerekeknek tízórais dobozba is csomagolható.

Ugyanakkor készülhet egyfajta sörkorcsolyaként is bulikba „ropogtatnivalónak”.

A képen látható sonkás pizzás csiga igazi olasz jellegét ayz orzságzászló  zöld, fehér és piros szei is erősítik, aminek titka a mozarellasajt és a bébispenót levelek!

A sonkás pizzás csiga hozzávalói:

Pizzaésztához

  • 250 g kenyérliszt (BL80)
  • 1 kávéskanál só
  • 4 g instant élesztő
  • 1 teáskanál barnacukor
  • 170 ml víz (meleg)

Pizzaszósz házilag:

-3-4 evőkanál passzírozott paradicsom, vagy amennyi a tészta befedésére elég
– 1-2 evőkanál extraszűz olivaolaj, annyi amivel kikeverve a paradicsomot már elég könnyen kenhető lesz
-fél csapott teáskanál
-fél csapott teáskanál fehérbors
-1 teáskanál oregánó

(vagy ezek helyett kész pizzakrém)

Pizzafeltét:
  •  pizzaszósz
  • 100 g mozzarella sajt
  • 1 csipet feketebors (őrölt)
  • 0.5 marék friss bébispenótlevél- (vagy bazsalikomlevél)
  •  dkg reszelt sajt a szóráshoz (opcionális)

 A paradicsom,

"a benne található vitaminoknak és a likopinnak köszönhetően, igazi gyógynövény

Több mint 1000 különböző fitokemikáliát tartalmaz, mint például C-, A- vitamin, likopin, nyomelemek, ásványi sók, flavonoidok, cukor.

A nyers, érett gyümölcs és a gyümölcslé vér- és vesetisztító, gyulladáscsökkentő, keringést serkentő, érelmeszesedést gátló, koleszterincsökkentő hatású.Gátolja a daganatos sejtek képződését, növekedését. Megelőzi a májbetegséget, valamint kezdődő májproblémáknál megszünteti a fájdalmakat. Nőknek változókor idején különösen ajánlott, mert csökkenti a hormonális változásokkal járó panaszokat."

A sonkás pizzás csiga elkészítése:

  1. A tészta összes hozzávalóját vagy kézzel egy tálban, vagy kenyérsütőgépben csak a rövid-pasta- programot választva  könnyű ruganyos tésztává gyúrjuk/megdagaszt(at)juk
  2. 30 percet konyharuhával lefedve, meleg helyen kelni hagyjuk
  3.  A tésztát nyújtólapra tesszük, szögletes alakúra nyújtjuk, kb. fél cm magasságban,
  4. rákenjük a paradicsomszószt , arra az olajat, és a fűszereket, majd laza mozdulatokkal elkeverjük őket a tésztán (vagy a kész pizzakrémet)
  5. Megszórjuk bébispenót levelekkel és felaprított sonkával, és mozzarella szeletekkel.
  6. Az egészet vastagon meghintjük reszelt sajttal (opcionális9
  7. Mint egy tekercset a keskenyebbik oldalával feltekerjük (kevesebb lesz, de cserébe nagyobbak)
  8. Hogy könnyebb legyen szeletelni, ne folyjon ki a töltelék, egy fél órára fagyasztóba tehetjük (nem muszáj)
  9. A tekercset kb 1 cm vastag szeletekben felszeleteljük
  10. sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, egymás között 2 cm-nyi helyet hagyva, majd
  11. ha fagyasztóban volt (nem volt muszáj betenni) akkor 20 percet hagyjuk kissé kiengedni és kerek formára „alakulni”
  12.  Előmelegített sütőben 180 fokon 15-20 perc alatt készre sütjük, és az elkészült sonkás pizzás csigákat még melegen tálaljuk.

Hány db?

10 db

Előkészítési idő:

Pihentetés:

30 perc kelesztés

+ 30 perc fagyasztás

Sütési idő:

20 perc

Összesen:

Nagyon kiadós, laktató, vidám, színes,  nagyon finom vendégváró, vagy vacsoraötlenek is kiváló.

A maradék sonkás pizzás csiga pedig lefagyasztható, és egy későbbi alkalommal előző este kivéve másnap uzsonnára, tízóraira is elvihető étel, gyerekeknek igazi csemege.

Ha más, hasonlóan egyszerűen és garantáltan sikert arató uzsonnaötletet választanál, jó szívvel ajánlom a szintén előre is elkészíthető és akár vendégségbe vagy tízóraira is vihető diós, chiamagos zabkeksz receptet.