Egy isteni omlós mákos rúd, nem csak Karácsonyra!

mákos rúd_legyel_jol

Elálló és kiadós, omlós mákos rúd recept

Íme, egy remek mákos rúd recept, ami könnyű, kiadós, és még jól is mutat. A sütemény kiválóan működik cukormentes és gluténmentes összetevőkkel is. Jól tárolható és jól szállítható, uzsonnásdobozba is csomagolhatjuk gyerekeknek az iskolába.

Ugyanakkor készülhet vendégségbe, vagy jól mutat ünnepi asztalon is.

Megéri kipróbálni!

Ugyan a mákban nincs számottevő omega 3 zsírsav, azért számos hasznos élettani tulajdonsága miatt, érdemes rendszeresen fogyasztani. Emellett remekül és észrevétlenül keverhető bele egy kanálnyi chia mag is, ami viszont már jelentősebb omega-3 tartalommal bír, és még más összetevője miatt is egészséges.

A mákos rúd recept hozzávalói:

Mákos rúd tészta:
 
  • 40 dkg liszt  (gluténmentesen:  zabliszt)
  • 1 csipet só
  • 25 dkg margarin
  • 20 dkg tejföl

Töltelék:

  • 12,5 dkg darált mák
  • 3 dkg kristálycukor (eritrit)
  • 0,75 dl tej ( növényi tej)
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 marék mazsola vagy vörösáfonya
  • 2 ek méz

Bevonat:

  • 1 tasak vaníliás cukor (édesítős is létezik)
  • 2 evőkanál porcukor (poreritirt)
"Az étkezési mák tápanyagokban, nyomelemekben gazdag táplálék: többfajta B-vitamin, E-vitamin van benne, és az olyan hasznos ásványi anyagoknak is elsőrendű forrása, mint például a kalcium, magnézium és a vas. Az olajos magvak közül a mák tartalmazza a legtöbb cinket. A nyugati szakirodalomban a szezámmagot tartják a legütősebb kalciumbombának, ám a mák annál másfélszer többet tartalmaz belőle!

A mákos rúd recept elkészítése:

A száraz hozzávalókat, úgy mint a lisztet és a sót összekeverjük, majd elmorzsoljuk a felkockázott, hideg margarinnal, és gombóccá gyúrjuk a tejföllel. Mikor már homogén és csomómentes,  folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük pihentetni, amíg elkészítjük a tölteléket.

A töltelékhez a  (növényi) tejet egy lábas öntjük, hozzáadjuk a cukrot, a mézet, (vagy helyettük az eritritet) a megmosott mazsolát vagy vörösáfonyát, a reszelt citromhéjat és  a mákot, majd lassan kevergetve felforrósítjuk, de nem forraljuk fel, csak összemelegítjük, és egy fél órára hűlni hagyjuk.

A pihentetett tésztánkat lisztezett munkalapon kb 4 mm vastag szabályos téglalap alakúra nyújtjuk. Utána három egyenlő, kb. 8 cm széles oszlopra osztjuk. Az így nyert oszlopok egyik hosszanti szélére egy sávba egy kanállal eloszlatjuk a mákos tölteléket  és a tészta üresen maradt felét óvatosan ráborítjuk, és hengerré formázzuk, majd 5-6 cm-es rudakat vágunk belőle. Mindezt megismételjük a másik két tésztacsíkon is, a két maradék tészta szélére ismét tölteléket kanalazunk, újra hajtjuk és feldaraboljuk. Addig folytatjuk, amíg a tészta el nem fogy.

A mákos rudakat sütőtapíros tepsire sorakoztatjuk, majd előmelegített, légkeveréses, 170 fokos sütőben kb. 15-17 perc alatt megsütjük. 

Akkor készült el, ha a széle elkezd pirulni, de fontos, hogy maga a tészta szép fehér maradjon.

A  mákos rudacskákat még forrón meghempergetjük  vaníliás cukorral összekevert porcukorban (eritritben).

Jól záródó dobozban hetekig eláll.

Hány adag?

30-36 db

Előkészítési idő:

Pihentetés:

30 perc

Sütési idő:

15-20 perc

Összesen:

Nagyon mutatós, hűvös helyen napokig elálló, kávé, tea mellé, vagy ünnepi asztalra bármikor bevethető, nagyon finom sütemény.

Ha más, hasonlóan ünnepi alkalmakra is bevethető, előre elkészíthető süteményt keresel, próbáld ki a hagyományos zserbószeletet, ami szintén nagyon mutatós, előre elkészíthető és nagyon-nagyon finom!