saláta fürjtojással legyel jol

Tavaszi saláta fürjtojással és sonkával recept

Ezt az egyik legfinomabb, leggyorsabban elkészíthető és a rengeteg tojásnak köszönhetően sok Omega -3-at tartalmazó, nem csak a Húsvéti asztalra készíthető friss fürjtojássaláta receptet mutatom be most. A húsvéti ünnepi asztal nem csak a kalácsról és a tormáról szólhat – néha jól esik egy könnyed, mégis ünnepi saláta. Ez a recept a fürjtojás különleges ízét ötvözi a füstölt sonka sós karakterével és a friss zöldségek üdeségével. Nemcsak mutatós, de laktató is – reggelire, vacsorára vagy akár vendégvárónak is megállja a helyét.

A fürjtojás nemcsak szép, de fehérjében gazdag, a saláta pedig frissességet hoz az ünnepi ételek közé.

Megéri kipróbálni!

Tavaszi saláta fürjtojással és sonkával hozzávalói:

  1. 12 db fürjtojás

  2. 10-12 dkg vékonyra szeletelt füstölt sonka (lehet parasztsonka vagy prosciutto is)

  3. 1 zacskó vegyes salátakeverék (pl. rukkola, madársaláta, jégsaláta)

  4. 1/2 kígyóuborka

  5. 6-8 db retek

  6. 1 evőkanál balzsamecet

  7. 2 evőkanál extra szűz olívaolaj

  8. só, frissen őrölt bors

  9. friss snidling vagy petrezselyem a tetejére

  10.  

"Tojás: Zöldtakarmánnyal és rovarokkal táplált tyúkok nagyobb n-3 (omega 3) zsírsav (nagyrészt ALA) tartalmú tojást tojnak, mint a kukoricával vagy szójával etetett tyúkok. Rovarok és zöldtakarmányok mellett, halolajnak a takarmányhoz adásával is növelhetjük a zsírsavak mennyiségét a tojásokban. Sok alfa-linolénsavat tartalmazó lent vagy repcét adva a tyúkok takarmányához szintén növelhetjük a tojások omega-3 tartalmát.">

Tavaszi saláta fürjtojással és sonkával
elkészítése:

  1. A fürjtojásokat főzd meg 5 perc alatt forrásban lévő vízben, majd hűtsd le hideg vízben, és óvatosan pucold meg.

  2. A zöldségeket mosd meg. A retket és uborkát vékonyan karikázd fel.

  3. A sonkaszeleteket tépd kisebb darabokra vagy hagyd egészben, ízlés szerint.

  4. Egy nagy tálban keverd össze a salátakeveréket az uborkával és retekkel, majd óvatosan forgasd össze az olajjal, balzsamecettel, sóval, borssal.

  5. A tetejére halmozd a félbevágott fürjtojásokat és a sonkát. Szórd meg friss zöldfűszerrel.

Tálalási tipp:
Ha vendégvárónak szánod, porciózd kis üvegtálakba vagy tányérokra – és díszítsd ehető virággal vagy csírával.

Hány adag?

4 személyre

Előkészítési idő:

Pihentetés:

1-2 óra hűtőben

Főzési / sütési idő:

5 perc

Összesen:

Ha más uzsonnára, vacsorára elkészíthető gyors salátát választanál, jó szívvel ajánlom a szintén tojásból és lilahagymából készülő könnyen elkészíthető,  finom és mutatós lencsesalátát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Legyél jól!
Adatvédelmi tájékoztató

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.