lencsesaláta omega-3

Lencsesaláta recept

Ezt az egyik legfinomabb, leggyorsabban elkészíthető és legkevesebb hozzávalót igénylő lencsesaláta receptet mutatom be most.. Fogyasztható hűtve, önmagában, vagy húsok mellé köretnek. Évszaktól függetlenül bármikor, bárhol beszerezhető az összes hozzávaló, de az unalmas szilveszteri menüt is könnyedén  feldobhatjuk, megreformálhatjuk ezzel az ínycsiklandó és egyben mutatós lencsesalátával, hisz a lencse mellett a másik tipikus szilveszteri ételünk a virsli is a hozzávalók között szerepel.

Készülhet vendégségbe, de jól mutat ünnepi asztalon is.

Megéri kipróbálni!

Tudtad?  A lencse erősíti az immunrendszert. Egy nagy tál lencse elfogyasztása annyi folsavat tartalmaz, ami fedezi a szervezet számára szükséges mennyiséget. De bővelkedik omega-3 és omega-6 zsírsavakban is. Mivel oldékony rostokat tartalmaz, segíti megakadályozni a vastagbélrák kialakulását is. Magas a triptofán tartalma is, mely jó hatással van a depresszió elleni kezelésben.

A lencsesaláta hozzávalók:

  1. 50 dkg lencse
  2. 4 db főtt tojás
  3. 3 pár főtt virsli
  4. 1 fej lilahagyma
  5. 1 db citrom  leve
  6. ízlés szerint 
  7. ízlés szerint őrölt fehérbors
  8. 1-2 babérlevél

A lencse: "Lapos, korong alakú száraz hüvelyes, színe lehet barna, zöld, sárga, vörös és fekete. 
A lencse fehérjében, rostokban és vasban gazdag, a vegetáriánus étrend egyik fontos eleme: gabonanövényekkel párosítva kiegyensúlyozottá teszi a fehérjebevitelt. 
Kalóriatartalma igen magas(350kcal/100 g), laktat, a fogyókúrás étrendbe nem kifejezetten illeszthető be. 
A fogyasztása cukorbetegek számára ajánlott, ugyanis csak lassan növeli a vércukorszintet."

A lencsesaláta elkészítése:

  1. Feltesszük főni a lencsét, kb. fél óra fajtától és hőfoktól függően, 1-2 babérlevéllel, ügyelve rá, hogy a szemek ne főjenek szét, főzőlevét alaposan leötjük, félretesszük hűlni
  2. Hideg, enyhén sós vízben feltéve keményre főzzük, majd megtisztítjuk a tojásokat
  3. Megfőzzük a virsliket
  4. Felvágjuk negyedbe, majd vékonyan felszeletelünk 1 nagyobb lilahagymát
  5. Felkarikázzuk a virsliket
  6. A lencsébe belefacsarjuk a citrom levét
  7. Ízlés szerint megszórjuk sóval
  8. Kóstolgatva, ízlés szerint megszórjuk fehérborssal
  9. Jól átforgatjuk, majd belekeverjük a lilahagymát és a virsliket
  10. Tetejét hosszában négybe vágott tojással díszítjük.

Néhány órára hűtőszekrénybe tesszük.

Napokig eláll, és nagyon finom, laktató étel.

Hány adag?

4 személyre

Előkészítési idő:

Pihentetés:

1-2 óra hűtőben

Főzési / sütési idő:

30 perc

Összesen:

Ha desszertet is választanál mellé, jó szívvel ajánlom a szintén könnyen elkészíthető és akár vendégségbe is vihető meggyes kókuszgolyót.