Elronthatatlan házi haltepertő (haltöpörtyű) recept

Haltepertő (haltöpörtyű) recept

Házi haltepertő (haltöpörtyű) recept

A halak elsődleges forrásai az omega-3 zsírsavaknak, amelyek óvják a szívet, csökkentik a vérnyomást, összességében javítják az érrendszer hatékonyságát, ez alól a harcsa sem kivétel. Ez az egyik legfinomabb, legkönnyebben elkészíthető és legkevesebb hozzávalót igénylő harcsából készült haltepertő (haltöpörtyű) recept, mely egyaránt készíthető harcsából és pontyból is. 

Fogyasztható hideg vacsoraként, vagy körettel, jól illik a teljekiőrlésű tojásos galuska mellé is, esetleg friss puha kenyérrel akár ebédként is..

Készülhet vendégségbe, egyszerű családi vacsoraként, de jól mutat az ünnepi asztalon is előételként színes salátákkal.

Megéri kipróbálni !

Házi haltepertő (haltöpörtyű) recept hozzávalói

  • 4 darab harcsafilé (kb. 150-200 g/db)
  • 1 csésze teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
  • 1/2 csésze apróra vágott dió (vagy mandula)
  • 1/4 csésze lenmagmag (őrölt)
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • 1 teáskanál szárított bazsalikom
  • 1/2 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 1/2 teáskanál fokhagymapor
  • Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
  • 2 nagy tojás
  • Olaj a sütéshez (pl. olívaolaj vagy napraforgóolaj)
  • Friss citrom szeletek (tálaláshoz)
  • Friss petrezselyem (díszítéshez)
"A harcsa igen egészséges. A harcsahúsnak nagyon magas a D-vitamin tartalma, omega-3  zsírsavakban gazdag, amik fontos szerepet játszanak az érrendszeri megbetegedések megelőzésében."

A haltöpörtyű (haltepertő) recept elkészítése

Harcsafilé előkészítése:

Mossuk meg alaposan a harcsafiléket hideg víz alatt, majd szárítsuk meg papírtörlővel.

Harcsatepertő elkészítése:

Egy tálban keverjük össze a teljes kiőrlésű zsemlemorzsát, az apróra vágott diót (vagy mandulát), az őrölt lenmagmagot, az oregánót, a bazsalikomot, a pirospaprikát és a fokhagymaport.

Ízesítsük sóval és frissen őrölt fekete borssal ízlés szerint.

Panírozás:

Merítsük a harcsafiléket először a felvert tojásba, majd forgassuk meg a harcsatepertő keverékben, hogy mindkét oldalukat jól bevonja a panír.

Sütés:

Melegítsünk fel olajat egy serpenyőben közepes lángon.

Tegyük bele a panírozott harcsafiléket, és süssük mindkét oldalukat aranybarnára, kb. 3-4 percig minden oldalon. Győződjünk meg arról, hogy a harcsafilé belső része átsüljön, de még mindig szaftos maradjon.

Tálalás:

Tálaljuk a harcsatepertőt friss citrom szeletekkel és friss petrezselyemmel díszítve.

Hány adag?

4 személyre

Előkészítési idő:

Pihentetés: (érlelés)

Sütési idő:

20 perc

Összesen:

Ez a haltepertő egy egészséges és tápláló fogás, amely tele van omega-3 zsírsavakkal és a lenmagmag tartalmának köszönhetően. Kísérhetjük friss salátával, sült zöldségekkel vagy krumplipürével. 

Jó étvágyat kívánok!

Ha más, hasonlóan egyszerűen elkészíthető halételt, választanál, jó szívvel ajánlom a szintén könnyen elkészíthető és akár ünnepi asztalra is illő Szigetközi ecetes hal receptet!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .