Szigetközi ecetes hal omega-3

Ecetes hal recept

A halak elsődleges forrásai az omega-3 zsírsavaknak, amelyek óvják a szívet, csökkentik a vérnyomást, összességében javítják az érrendszer hatékonyságát, ez alól a Szigetközi ecetes hal (harcsa) sem kivétel. 

Ez az egyik legfinomabb, legkönnyebben elkészíthető és legkevesebb hozzávalót igénylő ecetes hal receptet mutatom be most. Ez az étel egyaránt készíthető harcsából és pontyból is. Tökéletes felhasználási módja az esetlegesen megmaradó, kimaradó rántott halszeleteknek, hiszen a recept alapját éppen a rántott halszelet képezi.

Fogyasztható hideg vacsoraként, vagy körettel, esetleg friss puha kenyérrel akár ebédként is..

Készülhet vendégségbe, egyszerű családi vacsoraként, de jól mutat az ünnepi asztalon is.

Megéri kipróbálni !

Az ecetes hal hozzávalói:

1 kg tisztított harcsafilé ( vagy pontypatkó)

Páclé:

  1. 5-6 közepes fej  vörös hagyma felkarikázva
  2. kb. 2 liter víz, amennyi  a rántott halat ellepi
  3. 1,5 dl 15%-os ecet
  4. két csapott evőkanál
  5. 2-3 babérlevél
  6. egy csapott teáskanál egész színes bors, vagy feketebors
  7. egy csapott teáskanál egész mustármag
  8. egy csapott teáskanál egész boróka bogyó
  9. egy csapott teáskanál egész koriander mag

"A harcsa igen egészséges. A harcsahúsnak nagyon magas a D-vitamin tartalma, omega-3  zsírsavakban gazdag, amik fontos szerepet játszanak az érrendszeri megbetegedések megelőzésében."

Az ecetes hal elkészítése:

Rántott hal:
A besózott halszeleteket klasszikus módon, előbb lisztbe, majd tojásba és végül zsemlemorzsába forgatva, rántott halként bundázzuk és kisütjük. 

Ecetes hal páclé:

Elsősorban pontyszelet választása szempontjából fontos, hogy az  ecetes halat a fogyasztás előtt legalább három-négy nappal előbb készítjük el, hogy az ecetes lében megérjen az ételünk és eltűnjenek, felpuhuljanak az apró szálkák.

Az ecetes hal páclevét a következő módon készítjük el:

  1. a vöröshagymát megpucoljuk és karikákra szeleteljük.
  2. A szokásosnál kissé sósabb és ecetesebb levet forralunk, melyben a hagymát rövid ideig abáljuk.
  3. A páclevet ízesítjük még babérlevéllel, színes borssal, korianderrel, mustármaggal és borókabogyóval.
  4. Kóstolgatni kell, a lényeg, hogy kissé ecetesnek és sósnak érezzük, mert a hal, ahogyan érik benne, felveszi ezeket az ízeket.
  5. Pár nap múlva kóstoljuk meg és ha nem érezzük a levet elég ízletesnek, után lehet ízesíteni.
  6. A kisült halszeleteket egy jénai tálba tesszük majd forrón rétegezzük a még szintén forró páclével. 
  7. Miután kihűlt, letakarva legalább 3-4 napig érleljük a hűtőszekrényben.

Nagyon egyszerűen elkészíthető, nagyon finom, nagyon könnyű, nagyon egészséges étel, melyet hidegen, ízlés szerint friss puha kenyérrel és a vele pácolódott hagymával fogyasztjuk.

Jó étvágyat hozzá!

Ha más, hasonlóan egyszerűen elkészíthető halételt választanál, jó szívvel ajánlom a szintén könnyen elkészíthető és akár ünnepi asztalra is illő sült durbincsot.

Hány adag?

4 személyre

Előkészítési idő:

Pihentetés: (érlelés)

3-4 nap

Sütési idő:

 ( rántott hal)

20 perc

Összesen: