Fish and chips recept

A halak elsődleges forrásai az omega-3 zsírsavaknak, amelyek óvják a szívet, csökkentik a vérnyomást, összességében javítják az érrendszer hatékonyságát, ez alól a számos európai országban ismert és kedvelt Fish and Chips- azaz hal és krumpli -ban szereplő halfajták sem kivételek.

Ezúton az egyik legfinomabb, legkönnyebben elkészíthető és legkevesebb hozzávalót igénylő halétel receptet mutatom be most. Ez az étel egyaránt készíthető harcsából és tőkehalfiléből is. 

Fogyasztható gyors ebédként vagy hideg vacsoraként a nevében is szereplő klasszikus sült burgonya körettel.

Készülhet vendégségbe vagy egyszerű családi vacsoraként, de jól mutat az ünnepi asztalon is, legfőképpen, ha feldobjuk még egy kevés színes, párolt zöldséggel is, ahogyan az angolok is fogyasztják.

Megéri kipróbálni !

Fish and chips recept hozzávalói:

Halhoz:

  1. 4 szelet tisztított  (akár afrikai) harcsafilé vagy tőkehalfilé
  2. 3-4 kanál liszt
  3. 1 felvert tojás
  4. 1 dl sör
  5. néhány csipet só ízlés szerint
  6. étolaj vagy más zsiradék a sütéshez

 

Sültkrumplihoz:

  1. 6-8 sütnivaló hámozott burgonya
  2. olaj a sütéshez
  3. só és ízlés szerint bors vagy más fűszer
 
Opcionálisan
40 dkg zöldborsó (fagyasztott is lehet)
tartármártás

"A Halászati és Öntözési Kutatóintézet és a 2Fish and Food Kft. 2011-es tanulmányából kiderül, hogy már 15dkg afrikai harcsa- vagy busahús fedezi a napi EPA/DHA szükségletet, és a nyesedék hús is értékes ilyen téren, nem csak a halfilé. Egy csésze halleves (nálunk halászlé) kb. 200 mg EPA/DHA-val lát el minket, így ezzel is le lehet tudni a napi EPA/DHA szükségletet. (A fenti adatok, az eddig életben lévő, szigorúbb omega-3 zsírsav napi szükségletre vonatkoznak ráadásul).."

Fish and chips recept elkészítése:

Rántott hal:
A besózott halszeleteket a sózott liszt és a tojás valamint a sör jól elkevert elegyébe forgatjuk és a klasszikus rántott halhoz hasonlóan   zsiradékban néhány perc alatt kisütjük.  Ha a tészta sűrűnek bizonyulnak egy kevés tejjel tudunk az állagán lazítani.

Sült burgonya

Tisztítsuk meg a burgonyákat, mossuk meg, és tetszés szerint karikázva, negyedelve olajban serpenyőben, vagy kevés olajjal egy tálban összerázva majd egy tepsibe helyezve süssük meg, amíg pirosas színt nem kap.  A képen szereplő burgonya olajnélküli forrólevegős sütőben készült. Tálaláskor sózzuk és borsozhatjuk is és a teljesség kedvéért tartásmártással és néhány citromkarikával kínálhatjuk. 

Aki az angol változat szerint készítené, zöldborsót is pároljon egy kevés sós vízben hozzá kb. 10 dkg/fő-vel számolva.

Jó étvágyat hozzá!

Ha más, hasonlóan egyszerűen elkészíthető halételt választanál, jó szívvel ajánlom a szintén könnyen elkészíthető és akár ünnepi asztalra is illő fűszeres bundájú busaszeletet.

Hány adag?

4 személyre

Előkészítési idő:

Pihentetés: –

Sütési idő:

 ( rántott hal és a burgonya egyszerre)

20 perc

Összesen:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük