Balatoni hekk receptje

Klasszikus "balatoni" hekk receptje

Ezúton az egyik legfinomabb, legkönnyebben elkészíthető és legkevesebb hozzávalót igénylő halétel receptet mutatom be most. Ez az étel az egyébként sokak által tévesen magyarnak és főleg balatoninak hitt Balatoni hekk receptje lesz.

A halak elsődleges forrásai az omega-3 zsírsavaknak, amelyek óvják a szívet, csökkentik a vérnyomást, összességében javítják az érrendszer hatékonyságát, ez alól a számos európai országban ismert és kedvelt hekk, azaz csacsihal, vagy másik talán ismertebb nevén a tengeri csuka sem kivétel.

Fogyasztható gyors ebédként vagy akár hidegen vacsoraként főtt vagy sült burgonyával, és zöldségekkel, vagy éppen franciasalátával.

Készülhet vendégségbe vagy egyszerű családi vacsoraként, de jól mutat az ünnepi asztalon is, legfőképpen, ha feldobjuk még egy kevés színes, párolt zöldséggel is.

Mindenképpen megéri kipróbálni !

Klasszikus balatoni hekk receptje:

Halhoz:

  1. 4 db balatoni hekkfilé (kb. 150-200 g/db)
  2. 1/2 csésze liszt
  3. 1/2 csésze zsemlemorzsa
  4. 1 teáskanál fűszerpaprika
  5. 1/2 teáskanál fokhagymapor
  6. 1/2 teáskanál őrölt fekete bors
  7. 1/2 teáskanál só
  8. 2 nagy tojás
  9. 2 evőkanál tejföl (vagy joghurt)
  10. 2 evőkanál olaj a sütéshez
  11. Friss citrom szeletek (tálaláshoz)

 

Főtt krumplihoz:

  1. 6 db kisebb burgonya
  2. só izlés szerint
 
Opcionálisan
nyers vagy párolt zöldségek 

" A frissen kifogott hal húsa fehér, kemény, a csukáéra emlékeztet. Izomzatában nincs plusz csont, ezért tekinthető majdnem teljesen szálkamentesnek. A főzést, sütést követően a gerincről könnyedén leválik a hús, így fogyasztása viszonylag biztonságos. A hekk húsa nem csak a szálkamentessége és meglehetősen enyhe halíze miatt kedvelt, hanem azért is, mert sütés-főzés közben a hal húsa viszonylag kevés vizet enged ki magából, nem omlik szét, jó tartású, rugalmas, így könnyen lehet vele a dolgozni.."

Hekk elkészítése:

A hekk előkészítése:

  • Mossuk meg a balatoni hekkfiléket hideg víz alatt, majd szárítsuk meg papírtörlővel.
  • Vegyük elő két sekély tányért vagy mélyebb tányérszerű edényt.
  • Az egyik tányérba tegyük a lisztet, a másikba pedig keverjük össze a zsemlemorzsát, fűszerpaprikát, fokhagymaport, fekete borsot és sót.

A hekk panírozása:

  • Minden hekkfilét először forgassuk meg a lisztben, majd rázzuk le róla a felesleget.
  • Ezt követően mártsuk bele a tejfölbe vagy joghurtba, hogy a felülete kissé nedves legyen.
  • Végül forgassuk meg a zsemlemorzsás fűszerkeverékben, győződjünk meg arról, hogy mindkét oldalát jól beborítja a panír.

 

A hekk sütése:

  • Egy nagy serpenyőben melegítsünk fel 2 evőkanál olajat közepes lángon.
  • Tegyük bele a panírozott hekkfiléket, és süssük mindkét oldalukat aranybarnára, kb. 3-4 percig minden oldalon.

Tálalás:

  • Tálaljuk a sült balatoni hekket friss citrom szeletekkel és friss zöld salátával. 

A sült balatoni hekk így egy könnyű és finom fogás lesz, amelyet akár friss fűszeres sült burgonyával vagy párolt zöldségekkel is tálalhatunk. 

Jó étvágyat hozzá!

Ha más, hasonlóan egyszerűen elkészíthető halételt választanál, jó szívvel ajánlom a szintén könnyen elkészíthető és akár ünnepi asztalra is illő fűszeres bundájú busaszeletet.

Hány adag?

4 személyre

Előkészítési idő:

Pihentetés: –

Sütési idő:

20 perc

Összesen:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .