A legomlósabb lenmagos, köményes, sajtos, sós rudak

Lenmagos, köményes sajtos sós rudak

Lenmagos, köményes, sajtos sós rudak recept

Íme, egy recept, amit mindenkinek érdemes a kedvencek közé mentenie.  Az alábbi lenmagos, köményes, sajtos sós rudak előnye, hogy jó előre elkészíthető és kávé, illetve tea mellé is jól illik, vagy gyerekeknek tízórais dobozba is csomagolható.

Ugyanakkor készülhet vendégségbe, de jól mutat ünnepi asztalon is.

Tudtad, hogy a lenmagok gazdagok omega 3 zsírsavakban, amelyek óvják a szívet, csökkentik a vérnyomást, összességében javítják az érrendszer hatékonyságát?

Megéri kipróbálni!

A lenmagos, köményes, sajtos, sós rudak hozzávalók:

  1. 25 dkg rétesliszt
  2. 25 dkg finomliszt
  3. 1 kisdobozos tejföl (20%)
  4. 100 g vaj 
  5. 125 g hideg, de nem fagyott sertészsír
  6. 15 dkg reszelt sajt
  7. 3 egész tojás (ebből 1 sárgáját hagyjunk a kenéshez)
  8. 1 csapott ek só
  9. 1 mk sütőpor
  10. 1-2 evőkanál lenmag
  11. 1-2 evőkanál köménymag
  12. esetleg szezámmag, tökmag, mák

A lenmag tömegének mintegy 35%-át adják a különböző növényi zsiradékok. Az olajtartalom több mint fele az omega-3 zsírsavak közé tartozó alfa-linolénsav. Ez esszenciális, azaz olyan zsírsav, amelyre az emberi szervezetnek szüksége van, azonban nem képes előállítani. A lignánok a növényi eredetű, női nemi hormonokkal rokon hatású, úgynevezett fitoösztrogének közé tartoznak.

A lenmagos, köményes, sajtos, sós rudak elkészítése:

  1. Egy nagyobb keverőtálba öntsük a kétféle lisztet. A hideg vajat kockázzuk fel, a hideg zsírt is adjuk a liszthez, sózzuk, tegyük bele a sütőport. A zsiradékot a liszttel morzsoljuk össze, akkor jó, ha morzsaállagú keveréket kapunk. Ekkor adjuk hozzá a tojást (kivéve 1 tojássárgáját!), a tejfölt és kb. 10 dkg finomra reszelt sajtot. Gyúrjuk össze alaposan a tésztát. 
  2. Ha összeállt, hajtogathassuk: enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki, hajtogassuk a szokásos leveleles tészta módon, (szemre elharmadoljuk vízszintesen, előbb a felső harmadot hajtjuk a középsőre, majd az alsót, végül jobbról is, majd balról is középre hajtjuk, így egy vastag négyzetalakú tésztát kapunk) nyújtsuk ki újra, majd ismételjük meg a hajtogatást. Csomagoljuk frissen tartó fóliába és pihentessük a hűtőben pár órányit. 

A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

A hűtőben tartott tésztát hagyjuk szobahőmérsékleten 5-10 percig, majd nyújtsuk ki enyhén lisztezett felületen kb. fél centisre. Vágjunk belőle derelyevágó segítségével kb. 1-1,5 centi széles csíkokat. 

A lenmagos, köményes, sajtos, sós rudakat kenjük meg tojássárgával és ízlés szerint szórjuk meg lenmaggal, köménymaggal, akár tökmaggal vagy szezámmaggal, vagy éppen maradék reszelt sajttal.

Nagyon mutatós, kiadós, napokig elálló, omlós, laktató és nagyon finom sütemény.

Hány db?

90 db

Előkészítési idő:

Pihentetés:

1-2 óra

Sütési idő:

10 perc

Összesen:

Ha más, hasonlóan egyszerűen elkészíthető desszertet választanál, jó szívvel ajánlom a szintén könnyen elkészíthető és akár vendégségbe is vihető chiamagos, diós zabkekszet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .