Kezdő konyhatündéreknek is ideális: Kagylós spagetti recept
A halak és rákok mellett a kagylók is elsődleges forrásai az omega-3 zsírsavaknak, amelyek óvják a szívet, csökkentik a vérnyomást, összességében javítják az érrendszer hatékonyságát. Ezt az egyik legfinomabb, leggyorsabban elkészíthető és legkevesebb hozzávalót igénylő kagylós spagetti receptet mutatom be most. Ennek a receptnek a nagyszerűsége éppen az egyszerűségében rejlik.
Készülhet vendégeknek, egyszerű családi vacsoraként, vagy hétvégi ebédként, társasági összejöveteleken, de jól mutat az ünnepi asztalon is. A koynhában még járatlanoknak is garantált sikert ígér. A titok inkább a tálalásban rejlik. 🙂
Megéri kipróbálni !
A kagylós spagetti hozzávalói:
- tisztított kagylóhús– fagyasztott vagy konzerv
- fokhagyma 2-3 gerezd
- Citrom – 1 db
- Olívaolaj – 1-2 evőkanál
- Spagetti 500 gr
- jó minőségű fehérbor 0,5 dl
- Bazsalikom levélkék – 15-20 levélke
- Frissen őrölt fehérbors – ízlés szerint
- só – ízlés szerint
- főzőtejszín 200 ml (opcionális)
A kagylós spagetti elkészítése:
Spagetti főzése:
Minimum 3 literes fazékban forraljunk vizet, ami az edény kb. 3/4-éig ér. Sózzuk meg, majd állítsuk bele a spagettitésztákat, anélkül, hogy összetörnénk. Néha forgassuk át egy főzőlapáttal, vagy fakanállal, hogy ne tapadjon össze, ( esetleg egy kevés olajat vagy vajat tehetünk a főzővízbe) s ha kóstolásnál roppanósnak, már majdnem puhának érezzük, el is készült. Öntsük le róla a főzővizet és tegyük félre egy fedő alatt, amíg a garnéla is elkészül.
Kagyló elkészítése:
Egy közepes méretű serpenyőben melegítsünk fel 1-2 evőkanál olivaolajat, tegyük hozzá az apróra darabolt fokhagymát, majd mikor már megpuhult, öntsünk hozzá óvatosan a fehérbort. Ezután forgassuk bele a tisztított, mirelit vagy leszűrt, leöblített konzerv kagylóhúsokat. Mindössze 5 percnyi rázogatva melegítés után, szórjuk meg őrölt fehérborssal, sózzuk kicsit ízlés szerint, és tépkedjünk rá néhány apró bazsalikomlevélkét. Aki tejszínesebben, teltebben szereti keverjen a kagylókhoz 200 ml főzőtejszínt, amit majd a tészta magába szív és puhább, teltebb ízű lesz tőle. Ha mirelitet használunk, további kb. 5-10 percig pároljuk össze az egészet.
Végül hozzáforgatjuk a leszűrt spagettinket, néhány percig fedő alatt, már lezárt tűzhelyen párolódni hagyjuk, hogy a tészta fel tudja venni a nedvességet és az ízeket, majd frissen, forrón tálaljuk.
A tejszín elhagyásával, vagy hiányában tésztánknak csúszós, enyhén fokhagymás íze lesz, amit nagyon jól illik a kagylóhoz, amit ha szeretjük, még pár csepp citromlével megbolondíthatunk.
Nagyon egyszerűen elkészíthető, nagyon finom, nagyon könnyű, nagyon gyors és mutatós, laktató étel.
Ha más, hasonlóan egyszerűen és garantáltan sikert arató vacsoraötletet választanál, mint ez a fent leírt kagylós spagetti, jó szívvel ajánlom a hasonló és extragyorsan elkészíthető garnélás spagettit is.
Nagyon finom, szintén egyszerű étel, érdemes kipróbálni!