Gombás spagetti recept
A halak és rákok mellett számos zöldség, mint például a zöldborsó is tartalmaz omega-3 zsírsavakat, amelyek óvják a szívet, csökkentik a vérnyomást, összességében javítják az érrendszer hatékonyságát. Ezt az egyik legfinomabb, leggyorsabban elkészíthető és legkevesebb hozzávalót igénylő zöldborsós gombás spagetti receptet mutatom be most. A zöldborsói nyugodtan helyettesíthető brokkolival, ha nincs kéznél vagy nem kedvelt lenne esetleg.
Készülhet vendégeknek, egyszerű családi vacsoraként, vagy hétvégi ebédként, társasági összejöveteleken, de jól mutat az ünnepi asztalon is.
Megéri kipróbálni !
A gombás spagetti hozzávalói:
- tisztított gomba– 500 g
- fokhagyma 2-3 gerezd
- Zöldborsó – 200 g
- Olívaolaj – 2-3 evőkanál
- Spagetti 500 gr
- Bazsalikom levélkék – 15-20 levélke
- Frissen őrölt fehérbors – ízlés szerint
- só – ízlés szerint
- főzőtejszín 200 ml (opcionális)
A gombás spagetti elkészítése:
Spagetti főzése:
Minimum 3 literes fazékban forraljunk vizet, ami az edény kb. 3/4-éig ér. Sózzuk meg, majd állítsuk bele a spagettitésztákat, anélkül, hogy összetörnénk. Néha forgassuk át egy főzőlapáttal, vagy fakanállal, hogy ne tapadjon össze, s ha kóstolásnál roppanósnak, már majdnem puhának érezzük, el is készült. Öntsük le róla a főzővizet és tegyük félre egy fedő alatt.
A tészta előkészítése:
Egy közepes méretű serpenyőben melegítsünk fel 2 evőkanál olivaolajat, tegyük hozzá az apróra darabolt fokhagymát, keverjük hozzá a leszűrt spagettit, jól forgassuk át, majd tegyük hozzá a friss vagy fagyasztott zöldborsót, jól forgassuk össze az egészet, és fedjük le egy fedővel, pár percre, amíg a gombát is elkészítjük, tegyük félre párolódni.
Tisztítsuk meg a gombafejeket, majd szeleteljük fel és egy nagyon kevés olivaolajon, kezdjük el pirítani. Mikor a gombaszeletekből kifőtt és elpárolgott a víz, kicsit pirítsuk még, hogy szép színe és roppanósabb külleme legyen, szórjuk meg őrölt fehérborssal, sózzuk kicsit ízlés szerint, és tépkedjünk rá néhány apró bazsalikomlevélet.
Ezután forgassuk bele a gombát a félretett fokhagymás, zöldborsós spagettinkbe.
Aki tejszínesebben, teltebben szereti keverjen a végén a gombához 200 ml főzőtejszínt, amit majd a tészta magába szív és puhább, teltebb ízű lesz tőle.
A tejszín elhagyásával, vagy hiányában tésztánknak csúszós, enyhén fokhagymás íze lesz, ami nagyon finommá, selymessé teszi az ételt.
Nagyon egyszerűen elkészíthető, nagyon finom, nagyon könnyű, nagyon gyors és mutatós, laktató étel.
Ha más, hasonlóan egyszerűen és garantáltan sikert arató vacsoraötletet választanál, mint ez a fent leírt gombás spagetti, jó szívvel ajánlom a hasonlóan extragyorsan elkészíthető garnélás spagettit, amit szintén lehet párolt brokkoli helyett zöldborsóval is készíteni. Nagyon finom, szintén egyszerű étel, érdemes kipróbálni!