Hagyományos zserbó recept
Nem tudom van-e olyan magyar családi ünnepünk, amin ne jönne jól minden háziasszonynak egy jól bevált, hagyományos zserbó recept. Ennek a süteménynek a mutatóssága és kiadóssága mellett további előnye, hogy jó előre elkészíthető, és semmi különleges hozzávaló vagy kézügyesség nem feltétele.
Egyaránt készülhet vendégségbe, de jól mutat az ünnepi asztalon is.
Megéri kipróbálni, aztán a kedvencek közé menteni!
Hagyományos zserbó recept hozzávalói:
Tészta hozzávalók
- 35 dkg liszt
- 1 db egész tojás
- 5 dkg cukor
- 20 dkg margarin vagy vaj
- 1 dl tej
- fél tasak sütőpor
- 1 csipet só
Töltelék hozzávalók
- 12 dkg darált dió
- 12 dkg cukor vagy eritrit
- 20 dkg házi baracklekvár
Bevonat hozzávalók
- 10 dkg cukor
- 3 dkg kakaó
- 3 dkg vaj
1. Vitaminbomba a dió!
A- és E-vitaminban gazdag, többféle B vitamin is van a dióban, így például a tiamin, amely ideg- és izomvédő, serkenti a növekedést. A diófa levele frissen, jelentős mennyiségű C-vitamint rejt, a gyógyászatban is használják. Készíthető belőle tea, amely javasolt egyebek mellett bőrproblémákra (akne, sömör).
2. Gazdag növényi rostokban és ásványi anyagokban!
Sok benne a magnézium és a kálium, megtalálható benne a csontképző fluor, valamint a mangán és a réz, amely a vérképzésben segít. A szelén a szívizomgyengeség ellen kiváló, nem beszélve immunerősítő szerepéről. Lábadozó betegeknek kiváló a dióval gazdagított étrend.
3. Gazdag omega-3-zsírsavakban!
A magvakban, így a dióbélben található, többszörösen telítetlen zsírok, így az omega-3 zsírsavak - az alfa-linolénsav – kedvező hatásúak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, hozzájárul az erek állapotának javulásához.."Hagyományos zserbó recept elkészítése:
A zserbótészta elkészítése
- A száraz összetevőket elkeverjük, majd a tejet és tojást és margarint/vajat is egymással
- homogén állagúra összegyúrjuk, vagy robotgéppel összegyúratjuk,
- majd 3 egyenlő részre osztjuk,
- és egyforma nagyságú téglalapokra nyújtjuk, ami a tepsink aljával megegyező méretű és alakú
Zserbó szelet elkészítése
- Az egyik tésztalapot belehelyezzük a sütőpapírral bélelt tepsibe (sodrófára lazán feltekerve)
- Ezt az alsó lapot lekvárral megkenjük és meghintjük a darált dió és a porcukor keverékével.
- Ráhelyezzük a másik lapot, azt is hasonlóképpen kentjük meg és töltjük.
- Erre rátesszük a harmadik lapot úgy, hogy a széleket is betakarjuk vele.
- Tetejét megszurkáljuk és lassan sütjük, míg felül egyenletes világospirosra sül.
- A megsült tésztát, ha kihűlt, csokoládémázzal bevonjuk. (gőz fölött megolvasztjuk, vagy kakaómasszát készítünk)
- Ha kihűlt, kis kockákra vagy hosszúkás szeletekre vágjuk. Hogy díszesebb legyen egy villa segítségével hullámokat húzhatunk a még olvadt mázba, ami dermedés után tetszetősebb külsőt ad a süteménynek.
Hány db?
30 szelet
Előkészítési idő:
Pihentetés:
1-2 óra hűtőben
Sütési idő:
nincs
Összesen:
Nagyon mutatós, hűvös helyen napokig elálló, kávé, tea mellé, vagy ünnepi asztalra bármikor bevethető, nagyon finom sütemény.
Ha más, hasonlóan egyszerűen elkészíthető desszertet választanál, jó szívvel ajánlom a szintén könnyen elkészíthető és akár vendégségbe is vihető lenmagos sós, sajtos rudakat.