Sült lazac spárgával

Sült lazac spárgával recept

A lazac, egyike a leggazdagabb, legízletesebb és legkönnyebben hozzáférhető omega-3 forrásoknak, amelyek óvják a szívet, csökkentik a vérnyomást, összességében javítják az érrendszer hatékonyságát. Az egyik legfinomabb, leggyorsabban elkészíthető, könnyű és mutatós sült lazac spárgával receptet mutatom be most. 

Megéri kipróbálni !

A sült lazac spárgával hozzávalói:

  • 4 darab lazac filé (kb. 150-200 g/db)
  • 1 csokor friss spárga
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
  • 1 teáskanál friss kakukkfű (vagy 1/2 teáskanál
    szárított kakukkfű)
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • Só ízlés szerint
  • Frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
  • Friss petrezselyem vagy bazsalikomlevelek (díszítéshez)
  • Citrom szeletek (díszítéshez)
"A lazacot elsősorban a szokatlanul magas és természetes omega-3-zsírsavtartalma miatt érdemes hosszú távon fogyasztani. Már kb. 10 dkg lazac minimum 1-1,5 gramm omega-3 zsírsavat tartalmaz, amely jóval több, mint amennyihez egy átlagos felnőtt bármilyen más ételből hozzájuthat akár több napon át. Az omega-3 zsírok mintegy fele EPA (eikozapentaénsav) formájában jut be a szervezetbe, míg a többi DHA (dokozahexaénsav) formájában. A vadlazacban lévő EPA és DHA mennyisége kiugróan magas bármilyen más élelmiszerhez képest. Kb. 10 dkg lazac jellemzően kevesebb mint 0,5 g omega-6 zsírsavat tartalmaz, és az omega-3 és omega-6 zsírok aránya körülbelül 4 az 1-hez. Szakértők szerint az átlagos étrendünk ennek pont az ellenkezőjét mutatja: legalább 4-5-ször annyi omega-6 zsírt juttatunk be a szervezetünkbe, mint amennyi omega-3 zsírt.."
Spárga előkészítése:

Mossuk meg alaposan a spárgát, majd töröljük szárazra. Vágjuk le a spárga végét, és hámozhatjuk is, ha vastagabb a külső rétege.

Lazac marinálása:

Egy tálban keverjük össze az olívaolajat, finomra aprított fokhagymát, kakukkfűt, citromlevet és reszelt citromhéjat.

Helyezzük a lazac filéket a marinádba, és alaposan forgassuk meg, hogy jól átjárja az ízekkel. Hagyjuk állni kb. 15 percig, hogy a lazac ízeket felvesse.

Spárga és lazac sütése /grillezése:

Melegítsük elő a grillsütőt közepes-lángon vagy közepes-hőfokú grillserpenyőt.

Vegyük ki a lazacot a marinádból és helyezzük a grillre. Grillkészre süssük mindkét oldalát, kb. 3-4 percig minden oldalon, amíg a lazac enyhén megpirul, de belül még szaftos marad.

A lazac sütése közben adjuk hozzá a marinádban megmaradt spárgát is a grillezőre. Süssük a spárgát 3-4 percig, amíg ropogós és enyhén megpirul.

Tálalás:

Tálaljuk a grillezett lazacot friss grillezett spárgával.

Szórjuk meg a tetejét friss petrezselyemmel és frissen őrölt fekete borssal.

Díszítsük citrom szeletekkel a tányéron.

Hány adag?

4 személyre

Előkészítési idő:

Pihentetés:

15 perc

Főzési idő:

10 perc

Összesen:

Nagyon egyszerűen elkészíthető, nagyon finom, nagyon gyors és mutatós, laktató étel. Plusz még egészséges is!.

Ha más, hasonlóan gyorsan elkészíthető lazacos ételt választanál  jó szívvel ajánlom az extragyorsan elkészíthető lazacos szendvicset, amit szintén el lehet készíteni már előző nap este. Nagyon finom, szintén egyszerű étel, érdemes kipróbálni!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .