Zöldborsófőzelék tükörtojással
Ezt az egyik legfinomabb, leggyorsabban elkészíthető, egészséges és legkevesebb hozzávalót igénylő zöldborsófőzelék tükörtojással receptet mutatom be most. Akár fagyasztott, akár konzerv, akár üveges borsót használunk hozzá, pár perc alatt elkészíthető, gyors és finom főzeléket kapunk, amit a gyerekek többsége is szívesen fogyaszt.
Évszaktól függetlenül bármikor, bárhol beszerezhető az összes hozzávaló, sőt a feltét is szabadon változtatható, hiszen sültvirslivel, vagy fasírttal, vagdalttal, sült hússal is laktató és finom ebédet varázsolhatunk ebből az egyszerű főzelékből.
Klasszikus, jól bevált ebéd, vagy vacsoraötlet!
Tudtad? „A zöldborsó rendkívül alacsony zsírtartalmú táplálék. Ez a zöldség kiváló forrása az omega-3 zsírsavaknak, például az alfa-linolénsavnak, de linolsav és omega-6 zsírsav is megtalálható a zöldborsóban. Mindemellett béta-karotint és E-vitamint is nagy mennyiségben tartalmaz.”
Idézet forrás: www.gyogyszernelkul.com
A zöldborsófőzelék tükörtojással hozzávalói:
-
1 üveg zöldborsó / 1 zacskó mirelit / 450 gramm friss zöldborsó
-
3 -4 dl tej
-
2 evőkanál liszt
-
2 gerezd fokhagyma
-
1 evőkanál vaj (zsiradék) a főzelékhez
-
ízlés szerint só
- 4 db tojás
- + 1 evőkanál vaj (zsiradék) a tojásokhoz
A zöldborsófőzelék tükörtojással elkészítése:
- Egy kanálnyi zsiradékon (vajon, kókuszzsíron, zsíron..) 2-3 perc alatt közepes lángon megfonnyasztjuk a pucolt és apróra vágott fokhagymát,
- majd takarékra véve a tűzhelyet, hozzáadjuk és jól elkeverjük a két kanál lisztet, és 1-2 perc után felöntjük 3 dl tejjel, vagyis klasszikus fehér rántást készítünk alapnak. Jól elkeverjük, hogy csomómentes legyen,
- és hozzáadjuk a lecsepegtetett és átöblített zöldborsókonzervet, vagy ha friss vagy mirelit borsónk van, akkor ez a művelet nyilván kimarad
- Konzerv borsó esetén, forralásig kevergetjük, és még utána 5 percig közepes lángon főzzük, mirelit és friss borsót kicsit tovább, 15-20 percig tűzhelytől és a tűzhely erősségétől függően, addig, amíg a főzelék besűrűsödik, (ha híg kis edényben habarást készítünk és újra besűrítjük, ha sűrű, további tej adagolásával lazíthatjuk az állagát,) közben többször megkóstolva, puhára főzzük.
- A főzés vége előtti utolsó percekben sózzuk, és enyhén borsozhatjuk is, de ez el is hagyható.
- Közben egy másik főzőlapon, megolvasztjuk a kb. egy evőkanálnyi zsiradékot, és egyesével a forró zsiradékra (zsírrra, vajra..) ütjük a megmosott és külön edényképen feltört tojásokat, és ízlés szerinti ideig sütjük, aki átsülve szereti meg is fordíthatja a tojásokat, de akkor nem lesz olyan szép a felülnézete. Közben sózható, borsozható, pirospaprikával megszórható, szintén ízlés dolga.
Ha desszertet is választanál mellé, jó szívvel ajánlom a szintén könnyen elkészíthető és akár vendégségbe is vihető meggyes kókuszgolyót.