máktorta recept

Szupergyorsan elkészíthető sütésnélküli máktorta recept

Íme, az egyik legfinomabb, legegyszerűbben, leggyorsabban elkészíthető és legkevesebb hozzávalót igénylő máktorta recept! Előnye, hogy könnyen és gyorsan elkészíthető, nem igényel sütést, kiváló vasárnapi desszert, vagy gyerekeknek tízórais dobozba is csomagolható.

Ugyanakkor készülhet vendégségbe, vagy jól mutat ünnepi asztalon is.

Megéri kipróbálni!

Ugyan a mákban nincs számottevő omega 3 zsírsav, azért számos hasznos élettani tulajdonsága miatt, érdemes rendszeresen fogyasztani.

A máktorta recept hozzávalói:

  • 1 db kerek előresütött bolti piskótalap
Mákpuding réteg:
  • 500 ml tej
  • 100 g mák
  • 100 g cukor
  • 2 evőkanál étkezési keményítő vagy vaníliás pudingpor
  • 1 teáskanál vanília kivonat vagy vaníliás cukor

Gyümölcs réteg:

  • Friss vagy konzervált gyümölcsök (pl. szeder, szilva, szeletelt narancs stb.)

Zselatinbevonat:

  • 10 g porzselatin
  • 60 ml hideg víz
  • 100 ml forró víz
  • 2 evőkanál cukor
"Az étkezési mák tápanyagokban, nyomelemekben gazdag táplálék: többfajta B-vitamin, E-vitamin van benne, és az olyan hasznos ásványi anyagoknak is elsőrendű forrása, mint például a kalcium, magnézium és a vas. Az olajos magvak közül a mák tartalmazza a legtöbb cinket. A nyugati szakirodalomban a szezámmagot tartják a legütősebb kalciumbombának, ám a mák annál másfélszer többet tartalmaz belőle!

A máktorta recept elkészítése:

  1. Először elkészítjük a mákpuding réteget. Melegítsük fel a tejet egy lábasban közepes lángon. Adjuk hozzá a mákot és a cukrot, majd főzzük 5-7 percig, amíg a mák megpuhul.
  2. Keverjük össze az étkezési keményítőt vagy pudingport kevés hideg tejjel egy kis tálban, majd adjuk hozzá a mákhoz. Főzzük további 2-3 percig, amíg a puding besűrűsödik. Vegyük le a lábast a tűzről, és keverjük hozzá a vanília kivonatot vagy vaníliás cukrot. Hagyjuk a mákpudingot egy kicsit hűlni.
  3. Amikor a mákpuding már langyosra hűlt, kenjük egyenletesen a bolti piskótalapra.
  4. Díszítsük a mákpuding tetejét friss vagy konzervált gyümölcsökkel.
  5. Most készítsük el a zselatinbevonatot. A porzselatint öntsük egy kis tálba, majd öntsük rá a hideg vizet. Hagyjuk állni pár percig, amíg megduzzad.
  6. Közben melegítsük fel a 100 ml forró vizet egy lábasban, adjuk hozzá a cukrot, és keverjük, amíg teljesen feloldódik.
  7. Ha a cukor feloldódott, vegyük le a lábast a tűzről, majd adjuk hozzá a megduzzadt porzselatint. Keverjük addig, amíg teljesen elolvad és sima, átlátszó keveréket kapunk.
  8. Az így elkészült zselatint óvatosan öntsük a torta tetejére, úgy, hogy egyenletesen be tudjuk vonni vele a gyümölcsöket.
  9. Tegyük vissza a tortát a hűtőbe, hogy a zselatinbevonat megdermedjen, legalább 2-3 órára, vagy akár egy éjszakára is.
  10. Amikor a torta teljesen kihűlt és megdermedt, szeleteljük fel és tálaljuk.

Nagyon mutatós, könnyű, zamatos, nagyon finom sütemény. A gyümölcsökkel számos lehetőségünk adódik mind az ízeket, mind a dekorációt illetően. Csak a kreativitásunk szabhat határt!

Ha más, hasonlóan gyorsan és egyszerűen elkészíthető, sütés nélküli desszertet választanál, jó szívvel ajánlom a szintén nagyon finom  és akár vendégségbe is vihető csokis körtetortát.

 

Hány adag?

12 főre

Előkészítési idő:

Pihentetés:

120 perc

Sütési idő:

nincs

Összesen: